Συχνές ερωτήσεις

Πώς σας ήρθε η ιδέα να δημιουργήσετε το Code it Like a Girl;

Όταν το καλοκαίρι του 2014 η Μαρία και η Αναστασία προσπαθούσαν να μάθουν μόνες τους προγραμματισμό για να φέρουν στη ζωή κάποιες ιδέες τους, βρέθηκαν μπροστά σε ένα παγκόσμιο κίνημα: αυτό της ενίσχυσης της παρουσίας των γυναικών στον τομέα της τεχνολογίας. Θαύμασαν το έργο των αντίστοιχων οργανισμών που με μεγάλη επιτυχία δραστηριοποιούνται στις Η.Π.Α. και κάπως έτσι αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον πρώτο οργανισμό με αυτό το αντικείμενο στην Ελλάδα, για να δώσουν στις γυναίκες που τώρα ξεκινούν τα βήματά τους στον κώδικα τη βοήθεια που εκείνες δεν είχαν όταν βρίσκονταν στη θέση τους. Έτσι στις 10 Αυγούστου 2014 κατοχύρωσαν το www.codeitlikeagirl.com και ξεκίνησαν να φτιάχνουν το site το οποίο δημοσίευσαν αργότερα τον ίδιο μήνα. The rest is history…

Αποτελείτε σχολή που παρέχει επαγγελματικά δικαιώματα ή κατάρτιση;

Γνωρίζουμε καλά πως το επάγγελμα του προγραμματιστή είναι πολυσύνθετο και απαιτεί πολύ κόπο, χρόνο και αφοσίωση. Εμείς δίνουμε το πρώτο, άλλα πολύ κρίσιμο, ερέθισμα στις γυναίκες για να ασχοληθούν με τον κώδικα και κάποιες πρώτες απαραίτητες και απολύτως πρακτικές γνώσεις για να στήσουν κάτι αξιοπρεπές και λειτουργικό. Δεν παρέχουμε τίτλους σπουδών ούτε βγάζουμε τις γυναίκες στην αγορά ως έτοιμες προγραμματίστριες που μπορούν να βρουν δουλειά στον κλάδο. Εμείς κάνουμε μία εισαγωγή μέχρι το σημείο που μπορούμε και από εκεί και πέρα καθοδηγούμε τις συμμετέχουσες στην δική τους πορεία “ψαξίματος” και μελέτης. Εάν θέλετε να έχετε πτυχίο πληροφορικής και να κάνετε έρευνα πάνω στο αντικείμενο πρέπει να απευθυνθείτε στα επίσημα ιδρύματα παροχής εκπαίδευσης.

Είμαι άντρας και με απογοητεύει που με αποκλείετε! Γιατί;

Αναντίρρητα οι άντρες είστε ευπρόσδεκτοι να μπείτε στην ομάδα που στήνει το Code it Like a Girl, εάν συμμερίζεστε τον σκοπό μας και θέλετε να υποστηρίξετε τη συμμετοχή των γυναικών στις Τ.Π.Ε. Ενδεικτικά μπορείτε να συμβάλετε στην οργάνωση και διδασκαλία των εργαστηρίων, στη διοργάνωση άλλων εκδηλώσεων και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο επιθυμείτε. Ωστόσο, όπως είναι φανερό, το Code it Like a Girl έχει μία προέχουσα κοινωνική αποστολή, τη γεφύρωση του χάσματος εκπροσώπησης των γυναικών στις Τ.Π.Ε.

Η διοργάνωση εργαστηρίων απευθυνόμενων και στα δύο φύλα ανεξαιρέτως θα ισοδυναμούσε με αυτοαναίρεση του οράματος του οργανισμού, καθώς δεν θα δίναμε στις γυναίκες το προβάδισμα που θέλουμε. Όπως κάθε υπηρεσία ικανοποιεί καλύτερο το κύριο κοινό της όταν του προσφέρει εξειδικευμένες παροχές, έτσι και τα εργαστήρια μας είναι σχεδιασμένα με γνώμονα τις γυναικείες προτιμήσεις και ανάγκες.

Συνεπώς, οι άντρες μπορείτε να συμμετέχετε στις δράσεις μας ως κοινό μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσεις και ειδικότερα αν πρόκειται για κάποιο event για το οποίο από την αρχή είχε προγραμματιστεί μία τέτοια δυνατότητα και φυσικά δεσμεύεστε ότι θα τηρείτε το κλίμα σεβασμού προς τις γυναίκες. Πάντως αν κάποιον από εσάς τον ενδιαφέρει να μάθει προγραμματισμό, μπορείτε να μας στείλετε ένα mail και να σας κατευθύνουμε σχετικά με το πού μπορείτε να απευθυνθείτε ή από ποιες πηγές μπορείτε να μάθετε. Ευχόμαστε να έρθει η μέρα που τα ποσοστά εκπροσώπησης στις Τ.Π.Ε. θα είναι ισοδύναμα και θα μπορούμε να σβήσουμε το κομμάτι “Like a Girl” από το όνομά μας.

Ξέρετε, στην εποχή μας δεν υπάρχουν μονο άντρες ή γυναίκες, αλλά ο καθένας μπορεί να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει. Τι γίνεται με τα άτομα αυτά;

Αν αυτοπροσδιορίζεστε από άποψη κοινωνικού φύλου (gender) ως γυναίκες ή αν το βιολογικό σας φύλο (sex) είναι θηλυκό, αλλά νιώθετε ότι αυτό δεν σας εκφράζει είστε παρόλα αυτά ευπρόσδεκτες/οι να συμμετέχετε. Επίσης, ως οργανισμός δεν κάνουμε διακρίσεις σε θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και είμαστε ανοιχτές στην LGBTQ κοινότητα είτε όσον αφορά τους εθελοντές και την ομάδα μας είτε όσον αφορά τα άτομα που συμμετέχουν στα εργαστήριά μας.

Γιατί να έρθω σε εσάς και να μην παρακολουθήσω online tutorials;
  • Σε κάθε εργαστήριο του Code it Like a Girl θα δουλεύεις πάνω σε συγκεκριμένο project που θα είναι χρήσιμο και μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων. Ο καλύτερος τρόπος να μάθεις κάτι είναι να δουλεύεις πάνω σε αυτό! Δεν συμφωνείς;
  • Θα έχεις real-time υποστήριξη από το άτομο που θα παραδίδει το εργαστήριο και τις/τους βοηθούς του. Στο Code it Like a Girl πιστεύουμε ότι κατά τη διαδικασία μάθησης δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ χαζή ερώτηση και σε ενθαρρύνουμε να ρωτάς όσο πιο πολύ μπορείς!
  • Θα παρέχουμε δικό μας εκπαιδευτικό υλικό στα ελληνικά (όπου μπορεί να υπάρξει μετάφραση).
  • Θέλουμε να δείξουμε πως ο προγραμματισμός δεν είναι μια ασχολία μοναχική αλλά μπορείς να τη μοιραστείς με άλλους/άλλες. Εμείς θα εξασφαλίσουμε τη δημιουργία μίας κοινότητας γυναικών που θα αλληλεπιδρούν σε τακτά διαστήματα και θα συνεργάζονται. Θέλουμε να σας παρέχουμε κάθε εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για να γίνει αυτό δυνατό.
  • Θα σου παρέχεται συμβουλευτική (mentoring) από άτομα που έχουν περάσει από τα στάδια που βρίσκεσαι, επιταχύνοντας κατ’αυτόν τον τρόπο την ανάπτυξή σου.
  • Αν έχεις μία ιδέα που αξίζει να γίνει πραγματικότητα, πες την μας! Θα ψάξουμε στο δίκτυό μας για να σε φέρουμε σε επαφή με τα κατάλληλα άτομα.
  • Και τέλος, αν φύγεις από τα εργαστήριά μας νιώθοντας ότι θέλεις να εμβαθύνεις περισσότερο σε κάποιο θέμα, η ομάδα μας θα σου γράψει μία λίστα με τις πηγές στις οποίες μπορείς να ανατρέξεις.
Γιατί τα εργαστήριά σας είναι επί πληρωμή;

Θέλουμε το Code it Like a Girl να γίνει ένας οργανισμός που θα έχει μεγάλη διάρκεια στο χρόνο και τους δικούς του πόρους ώστε να μπορεί να λειτουργεί ανεξάρτητα από το αν υπάρχουν χρηματοδοτήσεις ή ιδρύματα που το στηρίζουν, ενώ παράλληλα να διακρίνεται για το υψηλό επίπεδο ποιότητάς του.

Πιστεύουμε πως επειδή το κοινωνικό πρόβλημα που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε απαιτεί πολύ χρόνο ώστε να επιλυθεί πρέπει να φροντίσουμε για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του οργανισμού μας από την αρχή. Σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες δωρεάν δραστηριότητες μπορούμε, ωστόσο είναι ανάγκη να μεριμνήσουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις λειτουργικές ανάγκες και φορολογικές υποχρεώσεις που συνεπάγεται η διατήρηση ενός φορέα με νομική υπόσταση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.).

Παρόλα αυτά, είναι ένας φορέας με καθαρά κοινωνικό χαρακτήρα και προσανατολισμό, επομένως το κόστος θα παραμένει στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα.

Μήπως είστε φεμινιστική οργάνωση;

Αν και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το φεμινιστικό κίνημα και συνεργαζόμαστε με ομάδες που έχουν ως σκοπό την “αποποινικοποίηση” του “F word”, δεν θεωρούμε ότι μπορεί να αποδοθεί πολιτική σκοπιμότητα στον οργανισμό μας, με την έννοια ότι δεν παλεύουμε για την απόκτηση ενός δικαιώματος αλλά για τη δημιουργία ευκαιριών και ερεθίσματος για τις γυναίκες, ώστε αυτές να μπορούν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο ήδη αποκτηθέντα δικαιώματά τους. Απευθυνόμαστε σε γυναίκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε μια ακραία φεμινιστική οργάνωση που μισεί και θέλει να εξαφανίσει τους άντρες.

Μέσα από την έρευνα* και την εμπειρία μας διαπιστώσαμε ότι το γυναικείο κοινό είναι υποεκπροσωπούμενο στις Τ.Π.Ε. και αυτό είναι ένα πρόβλημα που πέρα από τις ίδιες τις γυναίκες πλήττει και την αγορά. Ακόμα, είναι επιβεβαιωμένο ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας εμφανίζονται στον γυναικείο πληθυσμό**. Με τα παραπάνω δεδομένα σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό με σκοπό την παροχή γνώσεων και τη δημιουργία ευκαιριών για τις γυναίκες στον τομέα της τεχνολογίας.

Παρόλα αυτά, παρακολουθούμε στενά την κατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών και όταν διαπιστώνονται αδικίες σε βάρος τους θα χρησιμοποιούμε τα κανάλια μας για την πρόκληση ενδιαφέροντος στο κοινό.

*http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-905_en.htm

**http://www.statistics.gr/portal/page/portal/ESYE/BUCKET/A0101/PressReleases/A0101_SJO01_DT_QQ_04_2014_01_F_GR.pdf

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συμμετέχω στα εργαστήριά σας;

Δεχόμαστε κορίτσια και γυναίκες κάθε ηλικίας αρκεί βεβαίως να έχουν βασικές γνώσεις χρήσης ηλεκτρονικού υπολογιστή και βασικές γνώσεις αγγλικών για την καλύτερη κατανόηση της ορολογίας.

Είμαι από άλλη πόλη, μπορώ να συμμετέχω;

Εάν μένεις σε πόλη διαφορετική από αυτήν όπου πραγματοποιούνται οι δράσεις μας, μη διστάσεις να μας εκφράσεις το ενδιαφέρον σου μέσω mail. Σε περίπτωση που συγκεντρωθεί επαρκής αριθμός γυναικών στην ίδια πόλη, θα προσπαθήσουμε να διοργανώσουμε κάποιο εργαστήριο και εκεί. Παράλληλα, μέχρι να γίνει αυτό μπορούμε να σου προτείνουμε κάποιες αξιόλογες πηγές ώστε να ξεκινήσεις τη μελέτη μόνη σου.

Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τα εργαστήρια και τις δράσεις σας;

Ανακοινώνουμε τα πάντα μέσω του site μας και των social media καναλιών μας, αλλά αν θέλεις να σιγουρευτείς πως δεν θα χάσεις κανένα νέο μας, μπορείς να γραφτείς στο newsletter.

Δίνετε κάποια βεβαίωση παρακολούθησης;

Βεβαιώσεις παρακολούθησης θα δίνονται συμβολικά για να επιβραβεύσουν και να πιστοποιήσουν την επιτυχή συμμετοχή σε όλη τη διάρκεια των εργαστηρίων ή της εκάστοτε εκδήλωσης . Πιστεύουμε όμως πως αυτό που αξίζει περισσότερο δεν είναι η βεβαίωση παρακολούθησης αλλά όσα θα δημιουργήσεις κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων. Θα νιώθεις πολύ πιο περήφανη όταν θα έχεις να δείξεις κάτι παραπάνω από ένα χαρτί για να αποδείξεις ότι “αποφοίτησες” από τα εργαστήριά μας!