Το Code it Like a Girl, τα 7 μαθήματα και τα “ευχαριστώ”

Περίπου έναν χρόνο νωρίτερα η Αναστασία Σιάπκα και εγώ νιώθαμε πως δεν θα καταφέρουμε ποτέ να κάνουμε εκείνες τις φοβερές ιδέες μας πράξη, επειδή όλες προϋπέθεταν την ύπαρξη ενός website ή μιας εφαρμογής. Ως φοιτήτριες νομικής, δεν είχαμε ιδέα για το πώς στήνονται τα εν λόγω πράγματα και όσοι είχαν τα τεχνολογικά skills που έλειπαν από εμάς τα εκτιμούσαν σε αστρονομικά ποσά, τα οποία δεν είχαμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε. Ωστόσο δεν το βάλαμε κάτω και προσπαθήσαμε να μάθουμε από μόνες μας να φτιάχνουμε site. Το πώς θα σας το πούμε αναλυτικά σε λίγο καιρό που θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε τη δουλειά του Code it Like a Girl δια ζώσης.

Σε αυτό το post θέλω να μοιραστώ μαζί σας όλα όσα έμαθα αυτό τον τελευταίο μισό χρόνο και για να μην σας κουράζω, ξεκινάω:

  1. Ποτέ μην πεις πως δεν μπορείς να κάνεις κάτι αν πρώτα δεν το έχεις δοκιμάσει: Πόσο μικρή και αθώα ήμουν μόλις κάτι μήνες πριν που νόμιζα ότι το να φτιάξεις site θέλει περίπλοκες αλγεβρικές εξισώσεις και είναι κάτι που μόνο geniuses κλεισμένα στο  dorm τους μπορούν να καταφέρουν. Δεν είναι έτσι! Μετά από 3 μήνες αραιού διαβάσματος από ιντερνετικές πηγές μπόρεσα και έστησα το mariadermentzi.com και το anastasiasiapka.com. Γιατί; Γιατί είπα: “Δε βαριέσαι, θα το δοκιμάσω. Αν πετύχει θα γλιτώσω πολύ χρήμα και θα αποκτήσω γνώσεις, αν αποτύχει θα ξέρω πως εξάντλησα και την έσχατη λύση.
  2. Ξεκίνα πριν νιώσεις έτοιμη/ος a.k.a. Fake it till you make it”: Έχεις αποκτήσει κάποια βασικάskills, αλλά δε νιώθεις έτοιμη για να φτιάξεις αυτό που θέλεις. Μάντεψε… Κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος! Fake it till you make it και στην πορεία θα καταλάβεις ότι δεν ήσουν και τόσο άσχετη/ος τελικά. Άσε που με αυτό τον τρόπο θα πιέσεις και τον εαυτό σου να βελτιωθεί με πιο γρήγορο και βίαιο ρυθμό. Οι γυναίκες ειδικά τείνουμε να αναβάλλουμε τα projects μας μέχρι να νιώσουμε 100% έτοιμες. Όπως λέει και η Sheryl Sanberg στο Lean In (απαραίτητο ανάγνωσμα για κάθε γυναίκα) Done is better than perfect!
  3. Μη φοβάσαι να ζητάς βοήθεια από τον κόσμο (είτε γνωστούς είτε αγνώστους): Όταν εγώ και η Αναστασία αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε το Code it Like a Girl ήμασταν μόνες μας. Δεν ξέραμε πόσα άτομα θα χρειαζόμασταν για να το τρέξουμε, ξέραμε όμως ότι μόνες μας δεν θα τα καταφέρναμε. Αποφασίσαμε λοιπόν να κάνουμε ένα open call μέσω των social media και τελικά καταφέραμε να λάβουμε πάνω από 30 αιτήσεις εξαιρετικά αξιόλογων ατόμων και 6 από αυτά σήμερα αποτελούν την καταπληκτική ομάδα μας. Το ενδιαφέρον ήταν ότι οι αιτήσεις που δεχτήκαμε προήλθαν κυρίως από άγνωστα προς εμάς άτομα και έτσι καταφέραμε να γνωρίσουμε πολλούς ανθρώπους με τους οποίους ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνεργαστούμε στο μέλλον.Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους προώθησαν το open call μας, αλλά ιδιαίτερα το FEAST Thessaloniki.
  4. Στο πρώτο σου εγχείρημα μην περιμένεις πολλά από το δίκτυο σου: Δεν ξέρω αν αυτό ισχύει για όλους όσους ξεκινάνε κάτι, αλλά στο δικό μας ξεκίνημα ελάχιστοι φίλοι και γνωστοί νοιάστηκαν για το τι θέλουμε να κάνουμε, πόσο μάλλον να προσφερθούν να βοηθήσουν. Δεν μας πείραξε καθόλου και μάλιστα τελικά μας ευνόησε επειδή κερδίσαμε νέες φίλες και φίλους και επεκτείναμε το δίκτυό μας, αλλά το επισημαίνω για όλους εσάς που θέλετε να ξεκινήσετε κάτι δικό σας για πρώτη φορά. Βρείτε υποστηρικτές που δεν ξέρετε, θα τονώσει μάλιστα το ηθικό σας όταν άγνωστοι πιστεύουν στις ιδέες σας. Ευχαριστούμε τις κυρίες Μαρίκα Λάμπρου και Εβίτα Γκαντίνα που με μικρές μόνο συνομιλίες μεταξύ μας στο event Ladygeek του GDG ThessalonikiPlayground” μας ενθάρρυναν να συνεχίσουμε αυτό που τότε ήταν μία προσπάθεια μόλις ενός μήνα.
  5. Μην σταματήσεις να ψάχνεις ανθρώπους για την ομάδα σου αν δεν πιστεύεις πως βρήκες τους κατάλληλους: Σε αυτό το σημείο εγώ και η Αναστασία είμαστε πολύ περήφανες γιατί πετύχαμε με το πρώτο άνοιγμα των αιτήσεων να βρούμε τα perfect fits. Όταν μιλάω για fits δεν εννοώ μόνο από άποψη δεξιοτήτων, αλλά κυρίως από άποψη κουλτούρας και νοοτροπίαςΜε μία καλή ομάδα το motivation και η αλληλοϋποστήριξη ανεβαίνει πολύ και κάθε φορά έχεις λόγο να τρέξεις το extra mile.
  6. Επίλεξε τους εξωτερικούς συνεργάτες σου έξυπνα: Όταν θα ξεκινήσεις κάτι καινούριο που θα χρειαστεί να λάβει κάποια νομική μορφή θα καταλάβεις πόσο σημαντικό είναι να έχεις καλούς και ειδικούς συνεργάτες σε θέματα που δεν γνωρίζεις προσωπικά. Μην τσιγκουνευτείς και προσπάθησε να βρεις κάποιον που μπορεί να σου δώσει και το κάτι παραπάνω. Κάπου εδώ να πούμε ότι το πρώτο κρίσιμο θέμα είναι να βρεις έναν καλό λογιστή. Εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευτυχισμένες που γνωρίσαμε την Σουσάνα Πατσούμη Κάλφα και την Atlas Consulting, γιατί πέρα από τις γνώσεις της στα λογιστικά και τα φορολογικά, αποκτήσαμε την ιδανική mentor. Ήδη μας έχει δώσει πολύ χρήσιμες συμβουλές και την ευχαριστούμε που είναι τόσο γλυκιά μαζί μας κι ας την πρήζουμε με ερωτήσεις. Σουσάνα, θέλουμε να σε αποκαλούμε φίλη μας!
  7. Μην σταματήσεις να διαβάζεις: Το διάβασμα είναι πηγή γνώσεων και ιδεών. Κάθε φορά που διάβαζα κάποιο βιβλίο έπαιρνα τουλάχιστον τρεις ιδέες που μπορούσαν να εφαρμοστούν στοCode it Like a Girl. Πάντα θα υπάρχει ένα ακόμα καλό βιβλίο εκεί έξω και καλό είναι βρίσκεις κάθε μέρα λίγο χρόνο για διάβασμα.

Αρκετά με τα tips! Η πρότασή μου είναι πως αν θέλετε να ξεκινήσετε κάτι, να σηκώσετε τα μανίκια και να το κάνετε και θα μάθετε πολλά ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα! Ως Code it Like a Girl σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε τη δική μας πορεία και θα σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά σταworkshops μας. Στόχος μας είναι κάθε δημιουργική και με όρεξη για μάθηση γυναίκα να γίνει μέρος της κοινότητας μας. Ελάτε να σας γνωρίσουμε! Γυναίκες, η τεχνολογία χρειάζεται τις γνώσεις και τις ιδέες σας!

Recommended Posts