Smart Cities: Το μέλλον κινείται μόνο του και ξέρει τις ανάγκες μας καλύτερα από εμάς

Φανταστείτε να μπαίνατε σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο δεν έχει καμία απαίτηση από εσάς. Δε χρειάζεται να το οδηγήσετε, δε χρειάζεται να αλλάξετε ταχύτητες, δε χρειάζεται καν να του υποδείξετε την καλύτερη διαδρομή για τον προορισμό σας. Οι εκατομμύρια αισθητήρες που διαθέτει, του επιτρέπει να υπακούει στους σηματοδότες και να επιλέγει τους δρόμους που δεν έχουν κίνηση. Κάπως έτσι θα εξελίσσεται μία τυπική σας ημέρα σε μία “έξυπνη πόλη” και όπως όλα δείχνουν, καινοτομίες, όπως η παραπάνω, θα γίνουν κομμάτι της καθημερινότητάς μας πολύ πιο σύντομα, απ’ όσο πιστεύουμε σήμερα.

Οι ευφυείς πόλεις υπόσχονται μέγιστη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα για το σύνολο των κατοίκων τους. Τα αυτοκίνητα, τα φώτα των οδικών αξόνων, ακόμα και οι κάδοι απορριμάτων συλλέγουν δεδομένα με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών σε άτομα κι επιχειρήσεις. Οι έρευνες υπολογίζουν την παγκόσμια αγορά των smart cities σε περίπου 2 τρις δολάρια, αφού ο παράγοντας της “νοημοσύνης” των πόλεων είναι καθοριστικός στην απόφαση των επιχειρηματιών να επενδύσουν σε αυτές.

Η αποκομιδή των απορριμάτων αποτελεί ένα διαχρονικό πρόβλημα στα μεγάλα αστικά κέντρα, ιδιαίτερα σε περιοχές με πολύ πυκνό πληθυσμό. Σε μία έξυπνη πόλη, οι κάδοι έχουν ενσωματωμένους αισθητήρες, ώστε να ειδοποιούνται αυτόματα οι αρμόδιοι φορείς όταν υπάρχει ανάγκη.

Επιπλέον, οι smart cities είναι πολύ φιλικές για τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Για παράδειγμα, η περιήγηση σε μία καινούρια πόλη δεν είναι πλέον μία ριψοκίνδυνη επιλογή για κάποιον ή κάποια που έχει απώλεια της όρασης. Τα κινητά αξιοποιώντας την beacon technology θα παρέχουν οδηγίες στους χρήστες για το πώς θα φτάσουν στον προορισμό τους.

Γενικά, η σύνδεση όλων των πραγμάτων, που μας περιβάλλουν, με το διαδίκτυο (internet of things) είναι σε θέση να αποτρέψει απρόβλεπτες καταστάσεις, που μέχρι σήμερα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλειά μας. Τα νέα ψυγεία προσαρμόζουν κατάλληλα τη θερμοκρασία τους ανάλογα με τον τύπο του φαρμάκου ή του εμβολίου που αποθηκεύουμε, αυξάνοντας την αποδοτικότητά τους. Τέλος, μειώνεται ο κίνδυνος καταστροφών από πυρκαγιά, αφού τα δεδομένα που θα συλλέγονται θα υποδεικνύουν ποιες περιοχές χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας.

Μια πόλη που εντυπωσιάζει με την ευφυΐα της είναι η Βιέννη. Η αγαπημένη αυτή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα “χτυπάει κορυφή” σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες που σχετίζονται με τη μετατροπή σε smart cities, όπως είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση και το αστικό πράσινο. Η Βιέννη φιλοδοξεί να εκσυγχρονίσει το δίκτυο συγκοινωνιών και να μειώσει την εκπομπή ρύπων από τα κτήρια.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στο Τορόντο, ο ιδιωτικός με το δημόσιο τομέα συνεργάζονται αποτελεσματικά με στόχο την εκμετάλλευση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και την αξιοποίηση των Analytics. Το σχέδιο αυτό έχει σχεδιαστεί από την IBM και αφορά στη συλλογή δεδομένων για τη συμπεριφορά των ανθρώπων με στόχο την παροχή ποιοτικότερων υπηρεσιών. Τη δεκάδα των smart cities συμπληρώνουν το Παρίσι, η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Τόκιο, το Βερολίνο, η Κοπεγχάγη, το Χονγκ Κονγκ και τέλος, η Βαρκελώνη.

Η ταχύτατη ανταπόκριση αυτών των πόλεων στις νέες εξελίξεις δεν είναι καθόλου τυχαία. Ήδη έχουν δημιουργηθεί αρκετά οικοσυστήματα που προωθούν την καινοτομία των smart cities και ενθαρρύνουν τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω τους και να συμμετέχουν σε αυτές, ώστε να αποκτήσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Cognicity Hub στο Λονδίνο, που φιλοξενεί workshops, ομιλίες, υπηρεσίες mentoring και hackathons, με την επιδίωξη να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που διαθέτουν επαναστατική τεχνολογία. Μία ακόμη ενδιαφέρουσα πλατφόρμα είναι η Amsterdam Smart City. Ο προσανατολισμός της είναι σαφέστατα περισσότερο πολιτικός, αφού απευθύνεται στους εκπροσώπους των κομμάτων. Οι κοινοβουλευτικοί αντιπρόσωποι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους για νέες smart ή δράσεις ή εκσυγχρονισμό κάποιων που ήδη υπάρχουν.

Συνοψίζοντας, οι smart cities ανήκουν περισσότερο στο παρόν παρά στο μέλλον και διαρκώς εξελίσσονται. Η διακυβέρνηση, ο τρόπος που μετακινούμαστε, η μέθοδος συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών αλλάζουν με ταχύτατους ρυθμούς. Μπορεί τα αυτοκίνητά μας να αποκτήσουν την αυτονομία τους σε σύντομο διάστημα, ωστόσο είναι σημαντικό να παρακολουθούμε συστηματικά την ανάπτυξη αυτών των ευφυών τεχνολογιών, ώστε να εξακολουθήσουμε να βρισκόμαστε στο τιμόνι των εξελίξεων.

Ιστοσελίδες που αξίζει να επισκεφθείτε:

http://cognicity.london/
http://amsterdamsmartcity.com/
https://www.futurelearn.com/courses/smart-cities

Μάθετε περισσότερα για τις smart cities σε αυτό το βιβλίο:
Smart Cities: Big Data, Civic Hackers, and the Quest for a New Utopia- Anthony M. Townsend

Το video είναι από The Daily Conversation και η εικόνα από το raconteur.net.

 

 

Recommended Posts