Ο προγραμματισμός μπαίνει στα sos. Γιατί είναι σημαντική η εκμάθηση κώδικα μέσα στην τάξη;

“Do you speak code? One new European Language” είναι το σύνθημα της νέας διαφήμισης της Microsoft, η οποία ειδοποιεί για μία σημαντική μεταβολή στον τομέα των δεξιοτήτων που χρειάζεται κανείς για να θεωρηθεί ανταγωνιστικός στην αγορά εργασίας. Η γλωσσομάθεια αλλάζει ως έννοια και ως περιεχόμενο, καθώς η ικανοποιητική γνώση γλωσσών- προγραμματισμού πλέον- αναδεικνύεται ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθούμε στη μελλοντική πλήρως ψηφιοποιημένη οικονομία.

Πολλές Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη εντάξει στο εκπαιδευτικό τους σύστημα το μάθημα του προγραμματισμού επιδιώκοντας να προετοιμάσουν τη νέα γενιά πολιτών για τις προσεχείς εξελίξεις. Σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ European Schoolnet, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία από 31 Υπουργεία Παιδείας στην Ευρώπη, η εκμάθηση κώδικα γίνεται εντός των σχολικών αιθουσών στα εξής κράτη: Αυστρία, Βουλγαρία, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο. Μέσα στο 2016 αναμένεται να προστεθούν η Φινλανδία και το Βέλγιο.

Βέβαια, η μέθοδος της διδασκαλίας του προγραμματισμού δεν είναι ενιαία σε όλες τις χώρες.  Η Πορτογαλία και η Πολωνία, για παράδειγμα, ετοιμάζονται να συμπεριλάβουν τον προγραμματισμό ως αυτόνομο μάθημα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των πρώτων τάξεων του σχολείου. Αλλού πάλι, η εξοικείωση με τις βασικές έννοιες του κώδικα αποτελεί κομμάτι κάποιου ευρύτερου μαθήματος, όπως τα μαθηματικά ή η φυσική.

Αντίθετα με τη μορφή της διδασκαλίας, οι προκλήσεις είναι κοινές για όλους. Οι περισσότεροι αρμόδιοι για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής προβληματίζονται για το πώς θα καταφέρουν να προσαρμόσουν τον προγραμματισμό στις δυνατότητες κάθε ηλικίας. Επίσης, η συζήτηση περιστρέφεται πολύ γύρω από την ενθάρρυνση των κοριτσιών να αγαπήσουν την ενασχόληση με κώδικες, δεδομένου ότι σήμερα η υποεκπροσώπιση των γυναικών στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών είναι έντονη. Τέλος, ανησυχία προκαλεί και η κατάρτιση των εκπαιδευτικών που θα αναλάβουν αυτά τα μαθήματα. Η Αυστραλία αποτελεί ένα αξιόλογο παράδειγμα, καθώς η εκμάθηση κώδικα εκεί έχει σχεδιαστεί με πρωτότυπους τρόπους. Ο προγραμματισμός απευθύνεται σε όλους τους μαθητές, αλλά με βάση τις ανάγκες κάθε ηλικίας, ενώ διοργανώνονται πολλά μαθήματα προγραμματισμού για κοινωνικές ομάδες με ελλιπή παρουσία στον κλάδο της πληροφορικής.

Έμφαση στη διασκεδαστική πλευρά του προγραμματισμού δίνει και η νέα πρωτοβουλία της Microsoft Hellas. Από τις 2 έως τις 18 Δεκεμβρίου, οι μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να συμμετάσχουν στα βιωματικά εργαστήρια Microsoft Adventure Coding Class, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της παγκόσμιας καμπάνιας «Ώρα του Κώδικα- Hour of Code» και σε συνεργασία με τo Code.org.

Τα μέλη του Code it Like a Girl θα βρίσκονται εκεί, για να καθοδηγήσουν τα παιδιά στην εξάσκηση των ψηφιακών δεξιοτήτων τους. Όλα τα sessions των εργαστηρίων είναι διαδραστικά και η εκμάθηση γίνεται με όχημα τα παιχνίδια, όπως το δημοφιλές Minecraft!

Το Code it Like a Girl πιστό στο όραμα για τον εφοδιασμό της νέας γενιάς- και ιδιαίτερα των νέων γυναικών- με τις απαραίτητες τεχνολογικές δεξιότητες, προσκαλεί τα παιδιά να παρακολουθήσουν «Μία Ώρα Κώδικα» δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξασκήσουν τη δημιουργικότητα και την κριτική τους σκέψη.

 

codingadventureclass

Επίσης, για δυο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, το Microsoft Adventure Coding Class θα μπορούν να επισκεφτούν παιδιά ηλικίας άνω των 8 ετών, που επιθυμούν να δοκιμάσουν τις δεξιότητές τους στον προγραμματισμό, μαζί με τους γονείς τους.

Γιατί, όμως, είναι τόσο σημαντικός ο προγραμματισμός για τη ζωή μας;  Μήπως όλα αυτά είναι “πολύ κακό για το τίποτα” και όσοι θέλουν να ακολουθήσουν καριέρα στην τεχνολογία μπορούν να επιλέξουν ανάλογες σπουδές μετά το σχολείο; Η απάντηση είναι όχι. Η γνώση κώδικα είναι απαραίτητη για όλους- τουλάχιστον σε ένα βασικό επίπεδο- για τους εξής λόγους:

Το εργατικό δυναμικό δεν επαρκεί: Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα ψηφιακής οικονομίας, Gunther Oettinger, στα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν περίπου 900.000 κενές θέσεις εργασίας, γιατί δε θα υπάρχουν άτομα με τα κατάλληλα προσόντα για να τις καλύψουν.

Ο προγραμματισμός αφορά όλες τις ειδικότητες: Κι αν όχι όλες, σίγουρα πάντως την πλειοψηφία. Υπολογίζεται ότι το 90% των επαγγελμάτων σε λίγο καιρό θα απαιτεί τη γνώση κώδικα. Αυτό σημαίνει ότι ο προγραμματισμός θα «εισβάλλει» σε τομείς όπως είναι η γεωργία, η αρχαιολογία, η αρχιτεκτονική, η γλωσσολογία και πολλοί άλλοι.

Τέλος, δεν πρόκειται απλά για μία δεξιότητα, αλλά για έναν ολοκληρωμένο τρόπο σκέψης: Όπως συνήθιζε να λέει και ο Steve Jobs, ο ιδρυτής της Apple: «ο προγραμματισμός είναι καλός, γιατί σου μαθαίνει να σκέφτεσαι». Πράγματι, έχει αποδειχτεί ότι συμβάλλει στη δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων, στην κατανόηση της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ενώ αναπτύσσει τη λογική σκέψη.

Δοκιμάστε το λοιπόν! Μία ώρα είναι αρκετή για να αλλάξει την άποψη σας για τον προγραμματισμό!

 

Recommended Posts