Κάν’ το όπως η Karlie Kloss και στον προγραμματισμό!

Η Karlie Kloss είναι ένα από τα διασημότερα μοντέλα στον κόσμο, καθώς έχει εμφανιστεί σε άπειρα εξώφυλλα πασίγνωστων περιοδικών μόδας και έχει διανύσει πολλά χιλιόμετρα στην πασαρέλα για λογαριασμό του οίκου Victoria Secret. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε για αυτήν είναι πως η Karlie Kloss όχι μόνο γνωρίζει η ίδια προγραμματισμό, αλλά, ταυτόχρονα, φροντίζει ώστε ακόμα περισσότερες γυναίκες να εξοικειωθούν με την τεχνολογία των υπολογιστών.

Την άνοιξη του 2015 το νεαρό μοντέλο ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το Flatiron School θα προσφέρει 20 Kode with Karlie Scholarships, δηλαδή 20 υποτροφίες για μαθήματα προγραμματισμού για κορίτσια από 13 έως 18 ετών. Ουσιαστικά επρόκειτο για ένα summer school, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι μαθήτριες διδάχτηκαν μεταξύ άλλων τη γλώσσα προγραμματισμού Ruby καθώς και πώς να κατασκευάσουν τα δικά τους mobile applications. Οι αιτήσεις των κοριτσιών είχαν μορφή video, αφού προϋπόθεση για να διεκδικήσει κάποια κοπέλα την υποτροφία ήταν να εξηγήσει για ποιο λόγο θεωρεί την εκμάθηση προγραμματισμού σημαντική.

Η ίδια η Karlie Kloss πείστηκε για την αναγκαιότητα της το 2014, όταν ολοκλήρωσε με επιτυχία μαθήματα προγραμματισμού drones. Μιλώντας για την εμπειρία της, παραδέχτηκε ότι:

“Yπάρχει μία λανθασμένη εντύπωση πως ο προγραμματισμός σχετίζεται αυστηρά με μαθηματικές δεξιότητες, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι πολύ δημιουργικό. Όσα μας περιβάλλουν στηρίζονται στον κώδικα οπότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις νέες γυναίκες να γνωρίζουν πώς ορίζεται το μέλλον.”

karlie

kaylorkloft.tumblr.com

Πράγματι, η ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να απασχοληθούν στους τομείς πληροφορικής κι επικοινωνιών είναι ζωτικής σημασίας, ώστε να μη δημιουργηθεί μελλοντικά ένα νέας γενιάς gender gap. Σήμερα, τα στοιχεία κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι, αφού στις ΗΠΑ μόλις το 12% των πτυχιούχων πληροφορικής είναι γυναίκες. Παράλληλα, υπολογίζεται ότι το 2020  το προσωπικό θα επαρκεί μόνο για το 1/3 των θέσεων εργασίας που απαιτούν υψηλή τεχνολογική εξειδίκευση. Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Karlie Kloss δικαιώνεται για την άποψή της ότι

“ο τεχνολογικός αλφαβητισμός των γυναικών εγγυάται πως μελλοντικά θα έχουν μία ισχυρή θέση στην κοινωνία”.

karlie2

kaylorkloft.tumblr.com

H Leilani Jones και η Amanda Southward ήταν δύο από τα κορίτσια που πέρασαν 2 εβδομάδες στο Venice του Los Angeles μαθαίνοντας κώδικα. Όταν αποφάσισαν να δηλώσουν συμμετοχή, είχαν στο  μυαλό τους όλα τα στερεότυπα που θέλουν τον προγραμματισμό να είναι είναι μια βαρετή διαδικασία. Παρ’ όλα αυτά, τόλμησαν να κάνουν το επόμενο βήμα. Η ομαδική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα εργαστήρια και οι δυνατότητες που ανακάλυψαν ότι προσφέρει ο προγραμματισμός μετέτρεψαν την εμπειρία τους σε μία από τις πιο ευχάριστες που απέκτησαν ποτέ. Μάλιστα, η Amanda, αν και είναι μόλις 13 ετών, αποφάσισε ότι οι σπουδές τις θα έχουν ως αντικείμενο την πληροφορική, ενώ αυτήν την περίοδο, ετοιμάζει ένα app με στόχο την καταπολέμηση του άγχους!

Η επιτυχία του #KodewithKarlie Scholarship οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι σύστησε τον προγραμματισμό με έναν εναλλακτικό τρόπο, όσο και στο πρόσωπο που ανέλαβε την πρωτοβουλία, δηλαδή στην ίδια την Karlie Kloss. Τα κορίτσια εφάρμοζαν τις γνώσεις που αποκτούσαν, για να ολοκληρώσουν τα δικά τους projects, κάτι που λειτουργούσε ως κίνητρο κι έκανε τη διαδικασία εκμάθησης πολύ δημιουργική. Η παρουσία της Kloss από την άλλη, βοήθησε, ώστε να κατανοήσει ο κόσμος, πως ο προγραμματισμός είναι κάτι που μπορεί ο καθένας να μάθει και δε σχετίζεται με συγκεκριμένο background σε επίπεδο σπουδών ή επαγγέλματος.

Συνεπώς, είναι εμφανές πλέον, ότι υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να γίνει η διαδικασία εκμάθησης προγραμματισμού μία διασκεδαστική και προσβάσιμη σε όλους διαδικασία. Το παράδειγμα της Karlie Κloss, καθώς και η φιλοσοφία των εργαστηρίων προγραμματισμού αλλάζουν σταδιακά το τοπίο διότι αποδεικνύουν ότι πέρα από μία χρήσιμη δεξιότητα για το μέλλον, ο προγραμματισμός είναι μία νέα μορφή έκφρασης και δημιουργίας!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
precollege.flatironschool.com

Recommended Posts