Με μια ματιά

Το Code it Like a Girl δημιουργεί ψηφιακό περιεχόμενο με στόχο να εμπνεύσει άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες να ακολουθήσουν τις φιλοδοξίες τους. Από θέματα τεχνολογίας και πρακτικά how-to’s έως αξιόλογες αφηγήσεις από όλο τον κόσμο, άρθρα για τον φεμινισμό ή απλώς για οτιδήποτε νιώθουμε πως θα θέλαμε να μιλήσουμε-γράψουμε-αποτυπώσουμε, θα μοιραζόμαστε τη δική μας οπτική σχετικά με οτιδήποτε μπορεί να φανεί ενδυναμωτικό, χρήσιμο, ενημερωτικό ή ψυχαγωγικό στο κοινό μας.

 

Η ιστορία μας

Το 2014 δύο φοιτήτριες νομικής από το ΑΠΘ, η Μαρία Δερμεντζή και η Αναστασία Σιάπκα, αποφάσισαν να μάθουν μόνες τους πώς να γράφουν κώδικα με σκοπό να υλοποιήσουν αυτή την τέλεια ιδέα για εφαρμογή που είχαν πάντα! Τελικά δεν έφτιαξαν ποτέ app, αλλά όντως έμαθαν κώδικα και δεσμεύτηκαν να φέρουν στην Ελλάδα το κίνημα για τις γυναίκες στις ΤΠΕ. Αύγουστος 2014, ανακοίνωσαν ένα open call για συνιδρυτ@ και στη συνέχεια ίδρυσαν το Code it Like a Girl ως Κοινωνική Επιχείρηση μαζί με τις Βασιλική-Ελένη Προβοπούλου, Νεφέλη Χατζηιωαννίδου και Όλγα Ματούλα. Αυτό το ωραίο λογότυπο το σχεδίασε η Ανθή Μαλτέζα, μέλος της αρχικής ομάδας που είχε δημιουργηθεί. Το Code it Like A Girl μεγάλωσε και μέσα σε ένα χρόνο εξελίχθηκε τόσο ώστε να μετράει 50+ εθελοντές που δίδαξαν βασικές γνώσεις προγραμματισμού σε περισσότερες από 250 γυναίκες στην Ελλάδα, τις οποίες εφοδίασαν με την έμπνευση και τις γνώσεις να διεκδικήσουν μία καριέρα στον χώρο της τεχνολογίας. Ο οργανισμός μας πολλές φορές έδωσε το θάρρος στις #CLGgraduates να αλλάξουν επαγγελματική σταδιοδρομία, να ακολουθήσουν μεταπτυχιακές σπουδές σε τεχνολογικούς τομείς και να επιτύχουν στην αναζήτηση εργασίας στον τομέα των ΤΠΕ.

Σήμερα, το Code it Like a Girl αλλάζει κατεύθυνση και η διαχείριση ασκείται από την Μαρία Δερμεντζή και την Αναστασία Σιάπκα. Αναλύοντας τις αξιολογήσεις των προηγούμενων ετών κατέστη σαφές ότι αυτό που κατά κύριο λόγο χρειαζόταν το κοινό μας ήταν μία ώθηση στην αυτοπεποίθησή και καθοδήγηση στις επιλογές. Αντί για εργαστήρια προγραμματισμού, η Μαρία αποφάσισε να διευρύνει τον αντίκτυπο του CLG και να προσφέρει μέσα από τα κανάλια του τα απαραίτητα εργαλεία με τα οποία μπορεί κάποια να διαχειριστεί και να αναδείξει τις δεξιότητές της. Φυσικά, η τεχνολογία θα παραμείνει το κύριο αλλά όχι το αποκλειστικό πεδίο ενδιαφέροντος.

ΚΑΘΕΝΑΣ μπορεί και ενθαρρύνεται να συνεισφέρει σε αυτό το site, αλλά πρέπει να ακολουθηθεί συγκεκριμένη διαδικασία την οποία θα βρείτε εδώ.

Το Code it Like a Girl υποστηρίζεται από το Angelopoulos Clinton GIU Fellowship.